تبلیغات
همون خرسه که قهوه ای بود - 819. شله زرد

819. شله زرد

شنبه 1391/09/4 14:27نویسنده : خرس قهوه ای

 
من زیاد تو فاز غذاهای سنتی وارد نشده م. مثلا آش یا حلوا یا اینجور چیزایی که به نظرم خیلی سختن و ازشون می ترسم!! اما شله زرد رو خوب می پزم و همش هم حاصل دسترنج مامان خرسه س ( که الحق و الانصاف دست پختش خیلی خوبه!). می دونم که توی اینترنت دستور شله زرد خیلی زیاده. ولی من جز ورژن مامان خرسه، هیچ ورژن دیگه ای از شله زرد رو دوست ندارم. حقیقتش من از دو جور شله زرد خیلی بدم میاد. یکی زیادی شیرین، یکی زیادی شل! اما دستور شله زرد مامان خرسه ذره ای این دوتا خاصیت رو نداره.
امروز بعد از دو روز اومدم خونه (همسری اصفهانه) تا یکم به خونه برسم برای فردا که همسری برمی گرده. این وسط یوهو بدجوری هوس کردم شله زرد بپزم. بعد گفتم با شما در اشتراک بذارم شاید کسی باشه که این روزا دلش بخواد درست کنه و بلد نباشه. البته به قول شف طیبه اینجور چیزا رو هرکسی باید از مامان خودش یاد بگیره و بس!

مواد لازم:

برنج.......................... 2 پیمانه
شکر ......................... 4 پیمانه
زعفران ساییده شده ....... 1 قاشق چایخوری
هل .......................... 8 عدد کوبیده شده
کره .......................... 50 گرم
گلاب ........................ یک استکان
خلال بادام................... یه عالمه :دی



خوب... یه چیزی بگم درباره ی زعفرون. این مقداری که گفتم یه شله زرد خیلی خوشرنگ تحویلتون می ده. اما از اونجایی که زعفرون متاع گرونیه، می تونین یکم کمتر بریزین. بعد به بقیه بگین وای بار اولم بود انگار زعفرون کم زدم :دی اتفاقی نمی افته فقط یکم زردش کمرنگ می شه.

درباره ی کره هم اینکه دیدم بعضیا روغن مایع می ریزن. من اما عاشق عطر کره توی شله زردم. ادم رو مست می کنه. ولی اگه می بینین از بوی کره خوشتون نمیاد با روغن مایع عوضش کنین.

این پیمونه هم که گفتم منظورم پیمونه ی برنجه. پلوپزهای الان همه شون پیمونه دارن. با همون اندازه کنین.


طرز تهیه:

هل رو می کوبیم بعد با یکم آب جوش می ذاریم کنار تا خوب عطرش دربیاد. زعفرونمونم می سابیم و با یکم آبجوش می ذاریم دم بکشه. اون یکی استکان توی عکس هم که گلابه.

برنج رو خوب می شوریم بعد با هشت تا پیمونه آب می ریزیم توی یه قابلمه به نسبت بزرگ. زیرش رو هم زیاد می کنیم. قابلمه باید بزرگ باشه چون برنج وقتی پخته می شه حجمش خیلی زیاد می شه و باید جا برای قل زدن داشته باشه.
این برنج همینجور باید با حرارت زیاد بپزه. هرازگاهی هم همش می زنیم و یه صلوات می فرستیم که خوب دربیاد شله زردمون :دی
این مقدار آبی که گفتم مقدار زیادی نیست. شما در طول پخت مجبورین لیوان لیوان آب جوش اضافه کنین. اما اگر از اول آب زیادی بریزیم مجبور می شیم کلی صبر کنیم تا آب زیادیش تبخیر بشه. اینجوری کار تو دستمونه.

از یه جایی به بعد برنج له می شه و لعاب می ده و قل های غلیظ می زنه. تو عکس دومیه قینگ می تونین حس کنین چی می گم. نمی تونم زمان بدم چون بسته به برنج و گازتون زمانش متفاوته. خودتون قشنگ می فهمین کی غلظت شله زرد رو پیدا کرده. حالا وقتشه که شکر رو اضافه کنیم. شکر خودش مایه مون رو یکم شل می کنه. می ذاریم چند دقیقه با شکر بجوشه و مرتب هم می زنیم که ته نگیره.

حالا زعفرون رو می ریزیم و ته فنجون زعفرون رو دوباره یکم آب جوش می چرخونیم و نمی ذاریم ذره ای زعفرون ته استکان بمونه :دی  در این مرحله من رو فحش می دین و می گین خبر مرگش چرا گفته اینهمه زعفرون بریزیم؟؟ این که نارنجی شد جای زرد!!! من از همینجا اعلام می کنم که صبر خانوم جون! صبر!! دونه های برنج کم کم رنگ زعفرون رو می گیرن و مایه کمرنگ تر می شه.

چند دقیقه صبر می کنیم تا رنگ زعفرون به خورد دونه های برنج بره. اما زیادی هم نباید بجوشه که عطر زعفرون بره.

حالا نوبت گلاب و هل و کره ست. هل رو یه بار از توی صافی رد کنین و به شله زرد اضافه کنین بعد دوباره روش آب جوش بریزین. چون همچنان عطر می ده. دوباره از صافی رد کنین و به مایه اضافه کنین.

کره که آب شد خلال های بادوم رو بریزین و پنج شش دقیقه ای صبر کنین تا یکم نرم بشن. تا اینجا شما باید یه شله زرد به نسبت غلیظ داشته باشین که عطرش مستتون بکنه!

گاز رو خاموش کنین و صبر کنین از قل بیوفته. بعد داغ داغ توی ظرف بکشین و بذارین خودش رو بگیره. و بعد با دارچین تزئینش کنین و نوش جووووووووووووووووون!

فقط اینکه وقتی هل و گلاب و کره رو اضافه می کنین نباید زیاد بذارین بجوشه چون عطرشون می ره. بهتره به غلظت مورد نظرتون رسیده باشین تا اینکه بعد از اضافه کردن این مواد لازم نباشه زیادی روی شعله نگهش دارین.



بی ربطانه:
دیروز برای اولین بار رفتم مصلی برای مجمع جهانی علی اصغر. بیشتر به خاطر دختر عموی همسری که می خواست بره عکاسی و بهم پیشنهاد داد همراهیش کنم. راستش رو بخواین من همیشه بچه هایی رو که تو روضه ها علی اصغر می کردن خیلی دوست داشتم. اما دیروز به خودم گفتم محاله من بچه دار که شدم بچه م رو بیارم همچین جایی!!! منِ آدم بزرگ مرگ رو جلو چشم خودم دیدم از فشار جمعیت و گرما و سر و صدا!! بدبخت بچه ها!
زیادم عکس ننداختم. راستش نور خیلی کم بود. منم سه پایه نبرده بودم. همش عکس ها می لرزید. اینو بین همش خیلی دوست داشتم:



برچسب ها: عکاسی ، عکس ، مجمع جهانی علی اصغر (ع) ، آشپزی ، شله زرد ،
آخرین ویرایش: - -

 
دوشنبه 1391/09/13 18:13
اتفاقا مامان منم شله زردش فوق العاده خوشمزه ست . هرسال تاسوعا شله زرد میپزه و تو شهرمون لنگه نداره (خیلیا میگن):دی . . . یهو دلم خواست پز مامانم رو بدم جلوت کم نیارم مثلن.
خودم که هیچی بلد نیستم :((
خرس قهوه ای
:))))))))
پنجشنبه 1391/09/9 04:48
اگه همون موقع که برنجش داره نرم شده قبل از اضافه کردن زعفرون و شکر و اینا یه کم نشاسته رو توی آب جوش حل کنی و بهش بزنی دیگه شله زرد چند روز هم بمونه توی یخچال آب نمی اندازه، علاوه بر اون دو تا موردی که گفتی و منم باهات موافقم که شله زرد رو بدمزه میکنه اینکه شله زرد آب انداخته باشه هم به نظر من یک فاجعه محسوب میشه :دی...
سه شنبه 1391/09/7 19:28
ممنون بابت توضیحاتت
سه شنبه 1391/09/7 18:52
حقیقتش من به آشپزی به عنوان یک هنر نگاه میکنم...هنری که مرد و زن نداره...به عنوان یک سرگرمی...ولی بعضی از مرد ها که مطمئن نیستم بشه بهشون گفت مرد عارشون میاد که برن سمت این چیزا...اینا رو گفتم چون هستن دور و برم آدمایی از این دست ...که وقتی صحبت راجع به آشپزی میکنم یه جوری به من نگاه میکنن...بعد همینا رو اگه زنشون سه روز تنها بذاره وقتی برگرده میبینه تو سه روز سه کیلو وزن کم کردن...بعد ادعای مرد بودنشونم میشه...مرد باید همه کار بلد باشه...حرفه ای که نمیشه همه کار بلد بود اما از هر کاری مقداری بلد بودن خوبه...
بگذریم...راجع به حلوا بگم...من حلوا رو از روی همین کتاب درست کردم خعلی خعلی خوب شد...همه کف کردن...
خرس قهوه ای
خیلی خوبه که مرد آشپزی بلد باشه :)
حلواهای مادر و خواهر من خیلی خیلی معروفن تو فامیل (تعریف از خود نباشه :دی) یه روزی بخوام در این حیطه وارد بشم ترجیج می دم از اونا بپرسم. اما واسه غذاهای دیگه مثلا شیرین پلو یکی دوباری شدکه بهش مراجعه کردم و خوب بود. جواب سوالامو داد :)
سه شنبه 1391/09/7 18:27
سلام...
راجع به شیرینی شله زرد یه مطلبی رو بگم...کیفیت و مقدار شیرینی شکرهای مختلف از زمین تا آسمون با هم فرق میکنه...اگر از شکر بسته بندی با کیفیت خوب مثل لادن استفاده کنین با این مقدار شکری که شما گفتین شله زردتون خیلی شیرین میشه...
یه کتاب خیلی خوبی راجع به آشپزی هست که دستوراتش عالی هست...حتما اسمش رو شنیدید یا شایدم داشته باشیدش...قیمتش گرونه...الان صد و ده هزار تومنه ولی اگر چاپ قبلیش رو پیدا کنید هفتاد و نه تومنه...مال نجف دریابندری و خانم راستکار هست که همین دو سه روز پیش به رحمت خدا رفت..اسم کتاب اینه:کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز کتاب بسیار خوبی هست و کاملا متفاوت با کتابهای آشپزی دیگه...
خرس قهوه ای
دارم این کتاب رو و به ندرت ازش استفاده کردم. چیزی مثل شله زرد کاملا سنتی هست و از مادر به دختر می رسه. من همیشه شکر لادن می خرم. البته نمی دونستم شیرینی شکر ها با هم فرق می کنه. اما تضمین می کنم که این شله زرد اصلا شیرینیش زیر دل نمی زنه. شما به دو پیمونه برنج و چهار پیمونه شکر بودنش نگاه نکنین. این برنج به شما یه قابلمه شله زرد می ده.
سه شنبه 1391/09/7 14:23
نه نرفتم قهوه ای جانم ...

با بردن بچه تو اون شرایطی که توضیح دادی مخالفم!
حق با توسط مراقبت از جان کودک از دوست داشتن ما خیلی ارجع تره ..
دوشنبه 1391/09/6 17:40
ماشالله لاحول و لا قوه الا بالله
هزار الله اکبر چه بچه ی نازی. امام حسین یاورش باشه همیشه.
مریم جونم من سوال داشتم. من تا بحال از ترسم شله زرد درست نکردم اما با دستور شما انشالله امتحان میکنم. یکی اینکه اگه اخراش که زعفرون اینا رو زدیم دیدیم ابش زیاده چیکار کنیم؟ شعله رو خیلی زیاد کنیم؟ چون منم کم آب دوس دارم و خوشم نمیاد شل باشه. دوم هم اینکه اگه با یک پیمون برنج درست کنم آب رو همون 8 لیوان بریزم یا 4 لیوان؟
خرس قهوه ای
اگه داری نصف می کنی مواد رو همه چیز رو باید نصف کنی. این مقدار آبی که گفتم مقدار کمیه. اگر با همینقدر پیش بری و ذره ذره و لستکان استکان آب اضافه کنی آخرش شل نمی شه. اینو بگم که شله زرد وقتی خنک می شه سفت تر می شه. پس وقتی سر گازه لازم نیست غلظت شله زرد سرد شده رو داشته باشه. یه بار که درست کنی دستت میاد کاملا. عاقلانه س که با یک پیمونه درست کنی. قشنگ حس می کنی که از یه جایی به بعد برنج ری کرده و لعاب داده و داره قل های غلیظ می زنه. همش هم که می زنی شکل دونه های برنج بهت می گن که وقت اضافه کردن زعفرون هست یا نه. پیشنهادم اینه که شکر رو که ریختی صبر کنی تا غلظت شله زردت مناسب بشه و اگر آبش زیاده تبخیر بشه. وقتی خوب شد زعفرون رو اضافه کنی که مجبور نباشی با زعفرون بجوشونیش.
دوشنبه 1391/09/6 14:50
من شله زرد دوست ندارم و نخوردم و نمیخورم ، اما برای بابا اینا درست کردم ، اونم از اینترنت دستورش رو پیگیری کردم ..

عطرش که همون بود ، مثل اینکه موفق شده بودم!
مامان که میگفت خانمی یاد گرفته میتونم نذری شله زرد هم بدم!!!

فکر کن نخورده و برای بار اول و ....

خوبه که تو هم نوشتی ، مطمینن خیلی به درد میخوره!

قهوه ای این که بچه ای لباس بپوشه و رو دست باشه و روضه خونده بشه خیلی دوست دارم حال و هواش قشنگه اما با این که تو تعریف کردی بچه چزونده میشه موافق نیستم !
خرس قهوه ای
من خودم گفتم که بچه ها رو که تو روضه ها می بینم دوست دارم. اما نمی دونم اومدی مصلی یا نه. باور کن دیدم که بچه ها در مرز خفه شدن بودن از فرط فشار و شلوغی جمعیت. من بچه م رو جایی نخواهم برد که جونش به خطر بیوفته.
دوشنبه 1391/09/6 12:44
دم شما گرم با این شله زردت من دلم خواست که!

قبول باشه،منم دعا کن :)
دوشنبه 1391/09/6 12:43
هیچوقت نبرش مصلی!! یعنی واقعا" تو این مملکت هرجا که شلوغ میشه آدم بزرگ اشکش درمیاد چه برسه بچه ها. نمونه ش همون قضیه خاله شادونه


حالا تنهایی خوش نمی گذره :دی ولی دیگه کوم هم نمیاره :دی (خیلی باحال بود این کوم) یعنی واسه من که نیاورده هنوز چون خیلی هم خونه نیستم،دانشگاه و کلاس رانندگی و خونه ی دوست و فامیل :دی کلا" خیلی سخت نبود
خرس قهوه ای
خوب جای شکرش بسیااااااار باقیه :دی
یکشنبه 1391/09/5 23:27
قبول باشه خیلی تا ...

چقدر این هد ِ وبلاگت قشنگ شده ...یه حسی گرفتم ...
یا باب الحواحج یا ابو فاضل...
شنبه 1391/09/4 23:19
merCCCC
شنبه 1391/09/4 19:05
salam azizam , merC ke baz ye dastoore aalio khoshmazeh gozashti , ye soal daram , ba in mavad chand kase sholezard darmiad? Va ye soal e dg ham inke az livan mishe be onvane peimune estefade kard?
خرس قهوه ای
hamin zarfi ke mibini mide ba ye kaseye mast khori. rasesh man tu kase narikhtam bebinam cheqad mishe. ama in zarfe 20 dar 30 e.
bad inke peimuneye polopaz kuchikaktar az livane. taqriban qade fenjune. albate hamun nesbate shikaro berenje ke moheme. baqiash ziad mohem nis. nahayat yezare helo golabesho ziad mikoni.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر